2 min

Zaštita od korozije pomoću VCI materijala. Po kom principu radi?

VCI METOD

VCI u prevodu znači isparljivi inhibitor korozije. VCI agensi su hemijska jedinjenja koja poseduju osobine korozivne zaštite i pritiska pare. Ovi agensi napuštaju materijal koji je njihov nosač – kako je prikazano na animaciji ispod sve dok ne dođe do zasićena u prostoru unutar pakovanja.

 

Inhibitor se zatim taloži na površini metala istiskujući molekule vode i štiteći pasivni sloj metala od rastvaranja i korozije.

 

Antikorozivna zaštita može imati više formi:

Ulja: direktno nanošenje na površinu metala potapanjem ili prskanjem (BRANOfluid)

Papir ili plastična folija: VCI molekuli se talože na površinu metala, prethodno isparavajući iz papira ili plastične folije koje su u ovom slučaju nosači (BRANOrost & BRANOfol)

Emiteri: za upotrebu u elektro ormarima i sl.; obezbeđuju zaštitu za različite vrste metala (BRANOchips)


PRIVREMENO SKLADIŠTENJE SA VCI PAKOVANJEM ZA PROIZVODE PODLOŽNE KOROZIJI

Istraživački institute procenjuju godišnju štetu uzrokovanu korozijom na oko 3% bruto domaćeg proizvoda. Da bi se ovaj rizik umanjio, TEOL (kroz naš ugovor o distribuciji sa  BRANOpac-om) nudi rešenja za pakovanje protiv korozije za privremeno ili dugoročno skladištenje na bazi VCI (isparljivi inhibitor korozije).

Zbog različitih faktora, kompanije često moraju da skladište proizvode, komponente, mašine i rezervne delove na neodređeno vreme. U slučaju nepravilne zaštite i nepravilnog skladištenja to može dovesti do skupih oštećenja od rđe / korozije. To se događa kada metali poput čelika, gvožđa, bakra, aluminijuma ili čak cinka dođu u kontakt sa vlagom i prljavštinom. Rešenja su porizvodi za zaštitu od korozije sa VCI kompanije BRANOpac.

Proizvodi za zaštitu od korozije poput VCI filma BRANOfol u kombinaciji sa aluminijumskim kompozitnim materijalom BRANOvac ili dokazanim papirom za zaštitu od korozije BRANOrost nude efikasnu zaštitu prilagođavanjem rešenja za pakovanje trajanju, sadržaju i spoljnim uticajima skladištenja. Tako se nakon preciznog poznavanja primene može postići period zaštite od preko 10 godina. Sledeća izjava se generalno odnosi na ambalažu za zaštitu od korozije: što je spoljna ambalaža čvršća, zaštitni efekat je trajniji! Dugoročno pakovanje je potrebno za pomorski transport, transporte u polarne i tropske krajeve ili za mašine, precizne alate, rezervne delove, sistemske i električne kontrolne uređaje.

Moguće je i kratko otvaranje VCI ambalaže, jer se zaštitna atmosfera koju stvara VCI brzo obnavlja. U tu svrhu u ambalažu se dodaju noseći materijali sa depo efektom poput BRANOrost. Ovi materijali neprekidno ispuštaju VCI u unutrašnjost ambalaže sve dok se aktivna zaštitna atmosfera ponovo potpuno ne izgradi.

Mora se proveriti širok spektar uslova za sigurno privremeno skladištenje metalnih proizvoda. Naš asortiman proizvoda podeljen je na osnovne, premium i prilagođene segmente. Unutar segmenata (posebno u prilagođenom segmentu) možete se osloniti na opsežno znanje koje je sastavljeno u savremenoj laboratoriji i timu stručnjaka. Zajedno sa vama razvićemo optimalno rešenje za pakovanje, jednostavno, sigurno i efikasno. Podržavamo vas od analize procesa do aplikacije.

Takođe možete da koristite laboratorijske usluge iz poslovne jedinice BRANOscience. Na primer, simulacija transporta može se izvršiti za pomorski transport kako bi se unapred testirali odgovarajući uslovi za pakovanje. Dalje usluge su ispitivanja korozije, infracrvena spektroskopija, površinska analiza, analiza u “vlažnom kupatilu” i još mnogo toga.